Kako ova namirnica služi zdravlju: 5 razloga zašto morate da jedete ovu namirnicu

Zbog ovih razloga, još više ćete zavoleti kesten…

Pitomi kesten (Castanea sativa) je drvo iz porodice bukovki kojeg karakteriše crvenkasto-smeđi plod. Ovo orašasto voće uglavnom raste u južnom delu Europe i na Sredozemlju, a neki zapisi tvrde da je jedna od prvih namirnica koju su ljudi konzumirali.

1. Namirnica koja zasićuje

Stotinu grama pečenog kestena ima oko 245 kalorija, pa zato plodove nazivamo namirnicom visoke energetske vrednosti. Zanimljivo je da se kalorijska vrednost udvostručuje njegovom termičkom obradom, a povećava se količina belančevina i ugljenih hidrata u plodu.

2. Namirnica koja je pogodna za pripremu laganih jela

Više od četrdeset posto kestena čini škrob zbog čega je pogodan za pripremu pirea, supa i drugih slatkih i slanih jela.

3. Namirnica koja podstiče rad creva

Kesteni su odlični izvori vlakana koji smanjuju nivo lošeg holesterola u krvi, ali i podstiču rad creva, odnosno pospešuju bolju i redovnu stolicu.

4. Namirnica koja čuva bubrege i srce

Kesten je bogat kalijem i fosforom, kao i nezasićenim mastima, pa se preporučuje osobama koje pate od bolesti srca i kardiovaskularnog sastava, ali i bubrežnim bolesnicima. Uz to ima značajnu količinu vitamina A, B i C, mangana, kalcijuma, hlora, gvožđa i magnezijuma.

5. Namirnica koja jača imunitet i kosti

Bakar je mineral koji pojačava snagu kostiju, pomaže u proizvodnji crvenih krvnih zrnaca, poboljšava rad nerava i osnažuje imunitet tela. Osamdeset grama kestena dnevno zadovoljava petinu potreba za ovim mineralom, pa se svakako prepustite uživanju u ovom orašastom voću.

Savet plus:

Na šta trebate paziti kad kupujete kestene?

Kada kupujete sveže kestene odaberite plodove sjajne površine i bez vidljivih oštećenja ljuske.

Kada ih primite u ruku težina treba da odgovara njihovoj veličini. Izbegavajte kestene koje imaju šuplji zvuk kad ih tresete. Ubrane ili kupljene kestene čuvajte na tamnom i hladnom mestu.

 

Izvor: b92

KORISNA ILI ZANIMLJIVA OBJAVA? PODIJELITE OBJAVU NA SVOM PROFILU (klikom na željenu društvenu mrežu). HVALA 💖