Kako prepoznati pravi med? Glavne dobrobiti meda za zdravlje

Med se koristi u raznim kulturama širom sveta poslednjih 2.500 godina. Dok su brojne zdravstvene prednosti meda uvrstile ga kao bitan element tradicionalne medicine, naučnici takođe istražuju koristi povezane za modernu medicinu, naročito kada je u pitanju lečenje rana.

Šta med čini tako popularnim širom sveta? Najverovatnije je to lakoća kojom se može jesti. Može se jesti direktno, staviti se na hleb kao namaz, pomešati se sa sokom ili nekim drugim pićem kao zaslađivač umesto šećera, ili se pomešati sa toplom vodom, sokom od limete, cimetom i ostalim biljkama kako bi se napravio lek.

Zdravstvene dobrobiti meda

1. Smanjuje čireve i druge gastrointestinalne poremećaje

Skoro istraživanje je pokazalo da tretmani medom mogu pomoći kod poremećaja kao što su čirevi i bakterijski gastroenteritis. Ovo može biti povezano sa time da je med antibakterijski jer pčele dodaju enzim medu koji proizvodi hidrogen peroksid.

2. Povećava atletsku sposobnost

Olimpijski sportisti još u Staroj Grčkoj jeli su med i sušene smokve kako bi poboljšali svoje rezultate. Ovo je potvrđeno modernim istraživanjima koja su pokazala da je med odličan u održavanju novia glikogena i poboljšanju vremena oporavka mnogo bolje od drugih zaslađivača.

3. Smanjuje kašalj i iritaciju grla

Med pomaže kod kašlja, naročito med od heljde. U istražvanju sprovedenom na uzorku od 110 dece, samo jedna doza meda od heljde bila je jednako efiksana kao jedna doza dekstrometorfana u olakšavanju noćnog kašlja i lakšeg spavanja.

4. Reguliše nivo šećera u krvi

Iako med sadrži proste šećere, nije isto kao i beli šećer ili veštački zaslađivači. Njegova tačna kombinacija fruktoze i glukoze zapravo pomaže telu da reguliše nivo šećera u krvi. Neki medovi imaju nizak hipoglikemijski indeks, tako da ne uzdrmavaju vaš nivo šećera u krvi.

5. Leči rane i opekotine

Spoljna upotreba meda se pokazala kao efikasan i konvencionalan tretman. Pretpostavlja se da kombinacija efekta sušenja prostih šećera i antibakterijske prirode meda stvaraju ovaj efekat.

6. Deluje kao probiotik

Neki tipovi meda imaju velike količine zdravih bakterija. Ovo uključuje do 6 vrsta latkobacila i 4 vrste bifidobakterija. Ovo može objasniti brojna terapeutska svojstva meda.

7. Bogat vitaminima i mineralima

Med sadrži brojne vitamine i minerale, a tip i kvalitet vitamina i minerala zavisi od tipa cveća koji se koristi. Obično, med sadrži vitamin C, kalcijum i gvožđe. Ako proverite sadržaj vitamina i minerala u bilo kom drugom šećeru, videćete da je količina neznatna ili da je nepostojeća.

8. Dobar za kožu

Antibakterijska svojstva meda su naročito korisna za kožu i kada se koristi sa drugim sastojcima, može biti hranljiv i osvežavajući.

9. Jača imuni sistem

Antioksidansna i antibakterijska svojstva meda poboljšavaju probavni sistem i pomažu vam da ostanete zdravi i da se borite protiv bolesti. Počnite svaki dan pročišćavajućim tonikom, ako želite da vidite ove zdravstvene koristi od meda: pre doručka, pomešajte kašiku meda i soka od limuna od polovine jednog limuna u šolju tople vode i popijte.

10. Pomaže mozgu

Istraživanja su pokazala da med sadrži prirodne antioksidanse i terapeutska svojstva koja sprečavaju opadanje kognitivnih sposobnosti, demenciju i povećavaju cirkulaciju mozga.

Kako prepoznati pravi med

Ako želite da dobijete najviše koristi iz meda, njegova čistota je ono što bi trebalo da proverite. Evo kako možete proveriti čistotu meda kod kuće:

1. Test palcem

Stavite kapljicu meda na palac, pogledajte da li se širi okolo ili razliva. Ako se to dešava, znajte da med nije čist, jer čist med ostaje netaknut na palcu.

2. Test vodom

Napunite čašu vodom. Dodajte supenu kašiku meda. Veštački med će se rastvoriti u vodi i videćete ga oko čaše. Nasuprot tome, čist med će pasti tačno na dno čaše.

3. Test plamenom

Uzmite suvu šibicu. Umočite je direktno u med, a zatim povucite šibicu o kutiju. Ako je med čist, onda će se šibica sa lakoćom zapaliti. Plamen će isto tako paliti med, a ukoliko med nije čist, šibica se neće zapaliti.

 

Izvor: KoDren.com

KORISNA ILI ZANIMLJIVA OBJAVA? PODIJELITE OBJAVU NA SVOM PROFILU (klikom na željenu društvenu mrežu). HVALA 💖