SIRUP OD MLADE KOPRIVE: Naučite kako ga napraviti, idealan je lijek za čIšćenje krvi…

Sirup od mlade koprive idealan je lijek za čišćenje krvi…

Tradicionalno sirup od koprive se koristi za čišćenje krvi, ali je i ukusan i osvježavajući napitak ako ga pomiješate sa gaziranom vodom i malo leda. Ovaj sok je dobar i protiv reume i artritisa, a kako koprive imaju mnogo željeza koriste ga i u borbi protiv anemije. Čak ga piju oni koji imaju astmu i probleme sa kožom. Takođe, vjeruje se da sprječava respiratorne i urinarne probleme, ali i gubitak kose. Ne morate ga uvijek razblaživati sa vodom, možete ga samo posuti preko svojih američkih palačinki.

Donosimo vam dva recepta – jedan sasvim jednostavan, a drugi u kombinaciji sa limunom i medom:

Najjednostavniji sirup od koprive:

Potrebno vam je:

– 1kg listova mlade koprive

– 2,5 litre vode

– šećer (500g na svakih 500ml tečnosti).

Priprema:

Operite i ocijedite listove koprive, pa ih potopite u vodu i krčkajte na srednjoj temperaturi oko sat vremena, dodajući vodu koja ukuha. Procijedite, pa dodajte šećer i miješajte dok se ne istopi u potpunosti. Dobijeni sirup sipate u staklene flaše i dobro zatvorite. Sok ili sirup pijete tako što pomiješate četvrtinu čaše sirupa sa tri četvrtine vode. Sirup može trajati 6 mjeseci.

Koprive, med i limun:

Potrebno vam je:

– oko 400g svježih mladih listova koprive

– sok od 6 većih limunova

– 800g šećera

– 5 punih kašika livadskog meda

– 1 litar filtrirane vode

Priprema:

Postoji jedan trik, ukoliko vam se ne sviđa ideja sa ovako mnogo šećera. Možete ga zamijeniti medom, ali samo dio, recimo 300g – zamijenite sa 1kg meda, ali ga ne kuhate i dodajete rashlađenom sirupu. Ovako dobijen sok ima kraći rok trajanja. Koprive operite i isjeckajte. Ulijte vodu u šerpu i stavite šećer (recimo pola smeđeg, pola bijelog). Sve stavite na šporet da kuha povremeno miješajući (kada prokuha ostavite da krčka 5 minuta). Ukoliko se pojavi pjena na površini uklonite je kašikom. Koprive stavite u keramičku posudu i prelijte šećernim sirupom. Poklopite tanjirem i pritisnite težom čašom ili teglicom. Ostavite tako 10 minuta. Sada dodajete limunov sok i med. Rukama cijedite sok i odvajate koprive. Kada dobijete sirup, procijedite ga kroz cjediljku ako je potrebno i posao je završen. Sirup sipate u sterilizovane boce, zatvorite i ostavite na rashladnom i tamnom mjestu. Sok ili sirup pijete tako što pomiješate četvrtinu čaše sirupa sa tri četvrtine vode. Sirup može trajati 6 mjeseci.

Izvor: net

KORISTAN ILI ZANIMLJIV SADRŽAJ? PODIJELI SA OSTALIMA, HVALA ❤️

Leave a Reply

Your email address will not be published.