Ove namirnice ne bi trebalo da konzumirate pre spavanja

Želudačni refluks mnogima stvara velike probleme tokom dana, a posebno mučan može biti pre spavanja.

Predstvljamo vam listu namirnica koje obavezno morate da izbacite sa svog večernjeg jelovnika, kako biste izbegli ovu neprijatnu pojavu.

1. Gazirana pića
Spadaju u grupu namirnica koja u sebi sadrži više kiselina od bilo čega što možemo pronaći u prirodi. Ugljen dioksid u gaziranim pićima povećava pritisak u želucu. Suzdržavajte se i od ispijanja alkohola.

2. Masna hrana
Zaboravite na sladoled, keks, hamburgere i sve namirnice s velikim udelom štetnih masnoća jer na želudac deluju isto kao alkohol i gazirana pića.

3. Čokolada
Osim velikog udela masnoća, sadrži i kofein koji se nalazi u kakaovcu i teobromin koji podstiču želudačni refluks.

4. Sir
Izbegavajte mekane tipove sira poput fete ili mocarele, a ako baš morate da uživate u siru pre spavanja, birajte male količine tvrdih varijanti poput parmezana.

5. Orašasti plodovi
Bile one zasićene ili nezasićene, za želudac su masnoće uvek nepovoljne u večernjim satima. Bez obzira na to što je orašasto voće uglavnom puno dobrih masnoća, treba ga izbegavati pre spavanja. Najgore će na vas delovati orasi, kikiriki i indijski oraščići, a za želudac su najlakši bademi i pistaći.

6. Citrusi
Iako su ukusni, zdravi i osvežavajući tokom dana, nemojte ih konzumirati pre spavanja, jer sadrže velike količine kiselina koje će iziritirati vaš želudac.

7. Kafa
Osim što zbog kofeina u kafi nećete moći da spavate, on će izazvati izlučivanje dodatnih kiselina u želucu.

KORISNA ILI ZANIMLJIVA OBJAVA? PODIJELITE OBJAVU NA SVOM PROFILU (klikom na željenu društvenu mrežu). HVALA 💖