Ovo parče mesa košta 3.000 €, evo i zašto

Da li biste pre berbu iz 2000. ili 2003. godine? Standarno je pitanje ako odlučujete o vinu u finom restoranu.

Ali neobično je da vas to pitaju kada naručujete govedinu.

E to možete čuti kod fransukog mesara Aleksandra Polmarda, koji nudi meso koje nije samo jedinstveno već i verovatno najskuplje u svetu.

Mladi farmer, odgajivač i mesar radi porodični posao koji traje već šest generacija, a osnovali su ga još davne 1846. godine.

Biznis se razlikuje od devedesetih kada su Polmardov deda i otac istraživali i na kraju uveli tretman mesa koji se naziva “hibernacija”.

Reč je o procesu pri kome se hladan vazduh, brzinom od 120 km/h pušta preko mesa pri temperaturi od -43 stepena. Ovo omugaćava da se meso čuva dugo, a da ne izgubi na kvalitetu, kaže Polmard.

3.200 dolara za šniclu?

Meso iz 2000. (od rebra) može da dostigne cenu do 3.000 evra. Meso se dobija od poznate rase stoke, a Pomard kaže da ih gaji u Lorenu, u severoistočnoj Francuskoj.

“Mojoj porodici ne bi palo napamet da gaji životinje u štali gde goveda nemaju prostora da lutaju”, kaže on.

“Ovde su na otovorenom, imaju šumu. Ukoliko pada kiša ili sneg, imaju skloništa koja smo napravili. Rekao bih – smeštaj sa pet zvezdica”.

Polmard kaže da “razgovara” sa svojim životinjama svakodnevno. Stara se da im bude udobno i da su izloženi što manjem stresu.

“Ukoliko su krave nervozne, povećava se nivo glikogena i mlečne kiseline, što se odražava na ukus”.

Polmard zbog toga ulaže milion evra u klanicu na njegovoj farmi u kojima ubija samo četiri krave nedeljeno i to u jedinstvenom ambijentu tako da je stres sveden na apsolutni minimum.

Kaže da su rezultati vidljivi.

“Sva ljubav i pažnja koju poklanjamo našim životinjama vraća nam se kroz šniclu kada je probate”, kaže on.

Uprkos ovako visokoj ceni, kupci čekaju mesecima da rezervišu neko od najređih parčadi.

Kao i kod vina, različite “berbe” govedine odnosno klanja, imaju različite ukuse i karakteristike. Tako privlače i različitu klijentelu.

Kada je reč o restoranima, Polmard poverava svoju ultraeksluzivnu i skupu govedinu odbaranoj nekolicini kuvara iz celog sveta.

Pre kupovine, česta je i poseta lično kako bi svi bili sugurni da razumeju nijanse i finese za meso.

Izvor: B92

KORISNA ILI ZANIMLJIVA OBJAVA? PODIJELITE OBJAVU NA SVOM PROFILU (klikom na željenu društvenu mrežu). HVALA 💖