Prirodni lekovi za bolju cirkulaciju

Dobra cirkulacija krvi u organizmu je bitna za optimalno zdravlje. Kroz krvnu cirkulaciju nutrijenti, minerali i kiseonik se prenose do različitih delova tela. Takođe, dobra cirkulacija pomaže rastu ćelija i funkcionisanju organa.

Loša cirkulacija može uticati na čitavo telo, uključujući mozak, srce, jetru, bubrege i udove. Može doprineti brojnim zdravstvenim problemima.

Česti simptomi loše cirkulacije su osećaj trnaca u određenim delovima tela, hladne ruke i noge, umor, gubitak kose, suva koža, glavobolje, grčevi u mišićima, bol u nogama i neregularni otkucaji srca.

Mnogi faktori mogu doprineti lošoj cirkulaciji, kao što su sedentaran način života, pušenje, preterano pijenje, kafein, loše navike u jelu i dugo sedenje na poslu.

Takođe, ono može biti i posledica trudnoće, dijabetesa, visokog holesterola, gojaznosti, visokog krvnog pritiska, anemije, alergija na hrane i brojnih drugih medicinskih stanja.

Možete poboljšati protok krvi kroz telo tako što ćete napraviti nekoliko izmena u načinu života, tako što ćete jesti zdravije i koristiti kućne lekove. Takođe, pre svega, preporuka je da se konsultujete sa doktorom.

Lekovi, recepti i saveti za bolju cirkulaciju

1. Ne paničite

Pod ovim mislimo da se opustite. Stres je užasan po vaše srce i može da izbaci vaš cirkulacioni sistem iz ravnoteže brže nego što mislite. Odvojite malo vremena iz gustog rasporeda i za odmor. Napravite toplu kupku, meditirajte, radite jogu ili jednostavno sedite u malo zamračenoj sobi i dišite. Okružite se stvarima koje su vam ugodne kao što su biljke, slike, skulpture, opuštajuća muzika, aromativna ulja, cveće i nežan tepih ili jastuk.

2. Nabavite nove cipele

Odgovarajući par cipela može ozbiljno da pomogne da se smanji uticaj obuće na zdravlje vašeg tela. U kojoj god prodavnici da kupujete, konsultujte se sa stručnjakom i isprobajte cipele kako biste se uverili u to da će vam biti udobne svakodnevno.

3. Vežbajte

Fizičko vežbanje je najbolji način da poboljšate cirkulaciju. Nije potrebno da se opterećujete prevelikim težinama. U stvari, jednostavne i ne tako teške aerobne vežbe dovoljne su da poboljšate protok krvi. Šetajte bar 30 minuta dnevno, pet puta nedeljno. Uživajte u plivanju, džogiranju, vožnji bicikla i sličnim aktivnostima nekoliko puta nedeljno.

4. Idite na masažu

Redovna masaža pomaže krvi da dođe do začepljenih delova. Opuštajuća masaža celog tela pomaže krvnim sudovima da se prošire, što zauzvrat pomaže protok krvi. Možete se i sami izmasirati tako što ćete zagrejati malo kokosovog ili bademovog ulja i dodati nekoliko kapi ulja ruzmarina. Nežnom pokretima masirajte ruke, noge, članke i druge telove tela uljem. Posle nekog vremena, okupajte se toplom vodom i ponovite ovu masažu nekoliko puta nedeljno.

5. Popravite držanje

Mnogi ljudi koji dugo rade i ili stoje ili sede sve vreme na jednom mestu, imaju problema sa držanjem. Nažalost, loše poravnanje kičme prvi je uzrok za lošu cirkulaciju. Pratite ovih nekoliko koraka kako bi krv proticala slobodnije vašim telom: sedite uspravno sa nogama okrenutim ravno ka podu i sa rukama položenim na butine, uključite i mišiće abdomena tako što ćete uvlačiti stomak. Povlačite ramena nazad i grudi napred.

6. Izbegavajte alkohol

Mada su studije pokazale da nekoliko pića dnevno može biti dobro za vas, prekomerni unos alkohola može dovesti do brojnih zdravstvenih problema, uključujući srčane bolesti. Ako je vaš cilj da poboljšate cirkulaciju, moraćete da ograničite alkohol na jedno do dva pića dnevno, i ako pijete, držite se zdravijih izbora, kako što je crveno vio.

7. Pijte zeleni čaj

Zeleni čaj je poznat po tome da je bogat antioksidansima koji pomažu arterijama da se opuste i cirkulaciji da se poboljša. Pomaže širenju krvnih sudova, a zatim i boljem krvnom protoku. Možete piti dve do tri šolje ovog čaja dnevno.

8. Koristite đumbir

Đumbir je uobičajeni kuhinjski sastojak koji pomaže boljoj cirkulaciji. Sadrži sastojke koji imaju zagrevajući efekat na telo i smanjuje rizik od srčanih bolesti. Pijte čaj od đumbira dva do tri puta dnevno. Skuvajte jednu supenu kašiku tanko seckanog đumbira nekih 10 minuta, zatim procedite, dodajte med i popijte. Isto tako možete i da žvaćete komad đumbira u toku dana, ili da ga dodate u svoju ishranu.

9. Jedite beli luk

Beli luk pomaže cirkulaciju i smanjuje krvni pritisak. Efektivan je u prevenciji izgradnje plaka u arterijama i smanjenju rizika od arteroskleroze. Jedite dva do tri čena belog luka dnenvo na prazan stomak. Takođe, uključite beli luk i u svoje kuvanje, ili ga uzimajte kao suplement u konsultaciji sa doktorom.

10. Budite hidrirani

Pijte dovoljno vode, jer svakom sistemu u vašem telu je potrebno dovoljno vode da bi funkcionisao kako treba. Budite sigurni da uvek uz sebe imate flašicu sa vodom.

Dodatni saveti:

– Nemojte da sedite ili stojite u istoj poziciji predugo. Na svakih par sati pravite pauze.

– Ograničite unos soli.

– Podižite ruke i noge kako biste povećali cirkulaciju u ovim delovima tela.

– Jedite sveže voće i lisnato povrće.

– Unosite omega 3 masne kiseline.

– Ukoliko pušite, prestanite, ili pokušajte da smanjite broj cigareta koje popušite u toku dana.

 

Izvor: KoDren.com

KORISNA ILI ZANIMLJIVA OBJAVA? PODIJELITE OBJAVU NA SVOM PROFILU (klikom na željenu društvenu mrežu). HVALA 💖