Spirulina – super hrana!

Spirulina je vrsta alge koja se može naći na površini jezera. Da, to je ista ona alga za koju mislite da je prljavština u jezeru, ali je ona zapravo dobra za vas na brojne načine. Ona je tamne plavo-zelene boje i spiralnog je oblika.

Naravno, kada je jedete, ona je već pripremljena, u svom finalnom obliku i sigurna je za jelo. U takvom obliku, ona je puna proteina, zbog čega možete imati velike koristi od nje.

Veoma je slična morskoj vegetaciji, kao što su korela (zelene morkse alge) i kelp (smeđe morske alge). Za razliku od ovih morskih algi, spirulina se uzima iz jezera u toplijim klimatskim oblastima, iz Afrike ili Južne Amerike, ali se sve više uzgaja i na drugim mestima.

Moguće je da ste je videli samo kao sastojak u energetskim čokoladicama i suplementima, ali koristi od spiruline su velike i ako se uzima na dnevnoj bazi, mogla bi da obnovi vaše zdravlje.

Zanimljive činjenice o spirulini

Oko 70 odsto sastava ove biljke čini protein i zaista, teško je naći bilo koju drugu hranu koja je nutritivno superiornija od spiruline. Ne samo da dobijate značajnu porciju proteina, već i uživate u velikoj količini vitamina, minerala i antioksidanasa.

Boja spiruline je najčešće neobična kada se uporedi sa bojom bilo čega drugog. Plavo-zelena bogata boja spiruline izazvana je prisustvom specifičnog pigmenta koji se zove fikocijanin.

Spirulina ima visok broj antioksidanasa, što može pomoći u borbi protiv slobodnih radikala koji pokušavaju da dospeju u telo. Ali mnogi stručnjaci za zdravlje veruju da je prisustvo pigmenta fikocijanina dobro za borbu protiv slobodnih radikala. Osnova svega ovoga čini da spirulina bude nutritivno superiorna kako za ljude, tako i za životinje.

Zdravstvene koristi od spiruline

Pojam super hrana se koristi sve češće u poslednje vreme, ali je činjenica da je vrlo malo ovakve hrane koja se uklapa savršeno u kategorizaciju kao spirulina. Ovo je onaj tip hrane koji doista želite da imate u svojoj ishrani svaki dan.

1. Bogata proteinima

Pored činjenice da spirulina ima oko 70 odsto proteina, takođe sadrži amino kiseline. Dok neka istraživanja tvrde da je potrebno dosta spiruline kako bi se zadovoljile dnevne potrebe za proteinima, neke studije govore drugačije, to jest, da su samo dve supene kašike dovoljne da zamene proteine u obroku. Međutim, one ne mogu u potpunosti da zamene vaš obrok kada su u pitanju proteini, a i spirulina je veoma skupa. Samo iz tih razloga nije uvek praktično oslanjati se na spirulinu kao na glavni izvor proteina.

2. Puna vitamina i minerala

Sprulina, pored mlečnih i životinjskih proizvoda, jedan je od najboljih izvora joda. Isto tako, ima gotovo istu količinu fosfora, magnezijuma i kalcijuma kao i mleko. A dobar je izvor i vitamina K, fosfora, vitamina B1, B2, B3, B5, gvožđa i mangana. Spirulina je bogata i vitaminom B12, koji nam pomaže sa lošim vidom, depresijom i opadajućim mentalnim sposobnostima.

3. Odlična protiv alergija

Milioni ljudi imaju problem zbog iritacija izazvanih alergijom na prašinu, grinje, dlaku kućnih ljubimaca i brojne druge. Ako vam curi nos, vode su vam vodenaste, grlo vas svrbi, definitivno imate neku vrstu alergije. Istraživanja su pokazala da unos spiruline poboljšava simptome kao što su kijanje, zapušen nos, svrab u nosu i curenje nosa.

4. Reguliše krvni pritisak

Jedan od načina da držite svoj krvni pritisak pod kontrolom jeste da jedete zdravo i vežbate. Drugi način je da jedete super hranu kao što je spirulina. Prema jednoj studiji sprovedenoj u Meksiku, muškarci i žene koje su uzimale 4,5 grama spiruline dnevno smanjili su krvni pritisak za samo šest nedelja, bez ikakvih unošenja promena u svoju ishranu. Naravno, na duže staze ne možete postići isti efekat kao sa pravilnom ishranom i treningom.

5. Jača imunitet

Ako se dešava da se svako malo prehladite, spirulina vam može pomoći. Otkriveno je da spirulina ojačava imuni sistem i sprečava razvoj virusnih infekcija zahvaljujući svojim moćnim nutrijentima, kao što su polisaharidi.

6. Povećava pamćenje

Istraživanja pokazuju da spirulina zapravo poboljšava kako kognitivne sposobnosti, tako i mentalno zdravlje. U istraživanju sprovedenom na 549-oro školske dece koja su dnevno uzimala dva grama spiruline u periodu od dva meseca, deca su napredovala u školi za čak 10 odsto.

7. Poboljšava mišićnu snagu i izdržljivost

Glavni krivac za mišićni umor je oksidativna šteta prouzrokovana vežbanjem. Kako bi se ovo sprečilo, potrebno je da jedete biljke koje imaju jaka antioksidativna svojstva, a pored toga, spirulina se pokazala korisnom kada su u pitanju mišićna snaga i izdržljivost.

8. Pomaže u mršavljenju

Zbog velike količine proteina koje spirulina sadrži, jedenje ove moćne biljke može da utoli vašu glad. Ima i veliki broj vlakana, što je osnova svake balansirane ishrane. U slučaju regularnog unosa spiruline, možete primetiti gubitak težine na duže staze. Međutim, pobrinite se i da uključite u jednačinu i balansiranu ishranu i trening.

9. Čini kožu zdravom

Kako biste držali slobodne radikale podalje od svoje kože, uključite spirulinu u svoju ishranu i eliminisaćete sve toksine iz kože. Ovo će, isto tako, ubrzati metabolizam kože, što znači da će se ćelije vaše kože brže oporavljati i vaša koža će sijati.

10. Štiti zdravlje kostiju

Spirulina je odlična i za kosti zbog visokog nivoa kalcijuma koju sadrži. Neki tvrde da se može koristiti kao zamena za mlečne proizvode, odnosno mleko. U jednom istraživanju, testirano je da li spirulina ima pozitivne efekte na metabolizam kostiju kod pacova koji imaju manjak estrogena. Doza koja je korišćena u istraživanju bila je skoro jednaka preporučenim dozama u zdravoj hrani kod ljudi. Rezultati su pokazali da je unos spiruline povećao gustinu kostiju.

 

Izvor: KoDren.com

KORISNA ILI ZANIMLJIVA OBJAVA? PODIJELITE OBJAVU NA SVOM PROFILU (klikom na željenu društvenu mrežu). HVALA 💖